Elektro_atmel blogja

Elektro_atmel blogja

Okos ház ver. 1.01

okos ház kezdetek

2015. november 08. - Elektro_atmel

Sziasztok!

Felkapott lett az okos ház meghatározás. Gondoltam, tényleg kéne valamit csinálni ezzel a témával. Legjobb lenne egy saját rendszert összehozni, speciálisan az én igényemre.

Neki is álltam, van egy-két Kínából rendelt Arduino panelem, chippem, úgyhogy az alkatrészek megvannak, indulhat a tervezés.

Mindenki azt mondja, az Arduino ilyen feladatra kicsi.

A saját igényem a következő lenne:

- egy master, ami a rendszert felügyeli. Mivel RS485 alapokon gondolkozom, saját kommunikációval (nem kell MODBUS meg ilyesmi, nem akarok szabványos dolgokat használni később, ha fejleszteni akarok rajta, gyúrok egy kicsit a kommunikáción). Az RS485 előnyei: akár UTP kábelen is elmegy 100-200 méterig (tovább is, de nem kell), marad érpár a tápfesz továbbítására (+12 volttal tervezem a rendszert üzemeltetni). 3.5 colos érintővel, Arduino MEGA-val. Csak egy kábelt kell végighúzni az egyes pontok között, megfelelő a sebesség, saját kommunikáció, néhány bájt elég egyelőre (hőmérséklet 1, hőmérséklet 2, láng van-nincs 1 bit, szint 3 biten, relé be-ki 1 bit, tartaléknak marad 1-2 bájt, úgyhogy 10-20 bájtot kell küldözgetni ide-oda). 9600 bit/s-on ez pl. 50 msec körül van. Az érintőn megjelenne az egyes szobák hőmérséklete, de ez még messzebb van.

- szobánként egy slave, ami a hőmérsékletet felügyeli és a mért adatot továbbítja a masternek (LED, LCD vagy OLED kijelzőt is szeretnék rá)

- a kazánnál egy slave, ami a fűtést kapcsolja, nézi a lángot, méri a kazán és a kazánház hőmérsékletét, fagyveszély esetén jelez és indítja a kazánt, jelez, ha a láng bealszik,

-a túlfolyó tartálynál egy slave, 3 pálcás szintérzékelővel, hőmérővel, fagyveszély esetén jelez, szintesés esetén jelez, stb.

Az RS485-öt MAX 485 chippel tervezem, és neki is fogok összerakni egy teszt hálózatot, van Pro Minim, UNO-m, MEGA-m. Kijelzőből van I2C LCD-m, OLED-em, érintőm is, úgyhogy kezdődhet a munka a kommunikáció tesztelésével.

 

okos_haz_v1-01b.jpg

skicc a ház alaprajzáról a 3.5 colos érintőn

 

okos_haz_v1-01a.jpg

oled kijelző + arduino nano +ds18b20 +rs485 panel

(a kijelzo fehér alapon a hőfokot jelzi, amit rs485-ön továbbít a jobb oldalán látható rs485 modulra) a dht11 most nem elég pontos.

jobb oldalt egy másik oled, egy ds1307 rtc panelt tesztelek éppen

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elektro-atmel.blog.hu/api/trackback/id/tr498059056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lewtsch1 2018.03.06. 16:07:24

Szia!
Nagyon tetszik a kezdeményezés, én is okosházat tervezek, szintén Arduino-alapokon.
Ha gondolod, beszélhetnénk a tapasztalatokról, a címem lewtsch@freemail.hu.
Várom válaszod.
Üdv: Laci
süti beállítások módosítása